Celcom Broadband: RM68 Broadband In Malaysia

Check out this latest Celcom Broadband promotion:
Celcom Broadband + Compaq Notebook + Modem Only RM159 A Month

**********

Celcom Broadband was launched early this month. It promises true mobility and lightning speed internet access to its users whether they are surfing from home or outdoors.

Plan and rates:

There are 3 plans available. You can choose to subscribe at RM8 for 24 hours unlimited, RM68 for a monthly unlimited access, or pay-per-use at 10 cents per 10kb. The chart below shows a comparison of Celcom’s rate compared to its rival.

Celcom broadband price comparison with competitor

How to subscribe?

Existing Celcom subscribers:

  • Daily Unlimited – Register via SMS or dial *118#
  • Monthly Unlimited – Register at any Celcom Service Centre or selected dealer

Non-Celcom subscribers:

  • Register at the nearest Celcom Service Centre.

What you need?

Laptop or notebook users require a:

  • USB modem
  • Datacard, or
  • A GPRS and/or 3G enabled mobile phone

What is the catch?

#1: The advertised 384kbps speed can only be “obtained” if your phone supports 3G and you are in an area that is covered by the Celcom broadband service.

#2: If your phone does not support 3G or you are not in the service area, you are running on their GPRS service which provides a bandwidth of 60-70kbps only. That is just slightly faster than a dialup connection.

Note: Bandwidth figures and other information were obtained from Celcom’s call center.

UPDATED:
1) You will need to have a 3G sim card in order to get the 384kbps bandwidth. Or else, it will only be 112kbps max.

2) The 3GX that offers you up to 3.6mbps is open for invitations only. You will receive an SMS if you are the lucky one. Even then, you will need to be within the coverage area.

3) The USB modem (Huawei E220) is sold at RM900+ to RM1,200+. You will need to look around to get a good deal on this. My friend bought it for RM1,100 last week.

715 thoughts on “Celcom Broadband: RM68 Broadband In Malaysia

  1. azhar says:

    celcom lagi ok bagi juga download 5g, maxis hanya bagi 3g saja, kalau tu tak boleh ni tak tak boleh, itu tak elok ini tak elok, so apa yang elok. setiap benda tu mesti ada kelebihan dan kelemahannya. u bijak sanji bagtahu sebelum beli tu baca dulu t&c dia, jgn main belasah je. stremix pula tak boleh bawa kemana-mana, memang la bagus dia guna wayar. takan setiap kali nak buat keje kena balik umah, kalau meeting kat luar camne.p1 pula dulu laju, sekarang dah slow dah, ramai komplen dan tukar pada celcom.

  2. azhar says:

    bisnes alhamdulillah makin berkembang, dah tambah satu cawangan kat damansara damai, p1 aku tak handle, hari tu nak buat juga, tp banyak sangat komplen tentang line dah semakin slow, kau sambung master sekarang? larat ke, bila boleh jumpa, amri dan geng2 ko camne.. harap semua ok dan dapt keje bagus2.bukan calang2 orang mimos nak taja tau, dah dapat tu buat elok2, sambung master kat mana.

  3. aku sakit hati says:

    salam sume..
    aku duk sungai besar. ade 3G
    tp broadband cam haram
    bapak slow gila!! nk bukan yahoo page sampai failed (8pm-12.30am)
    setiap kali aku tepon celcom, balik2 cakap benda yg sama. trafficX40!!!
    lakhnat betul.

    meh aku ajo camne nk bisness

    kalo ko beniaga bas tambang… jgn la ko sediakan 1 bas aje.. kalo da tau penumpang penuh sampai ade yg berdiri,, sediakanla bas extra.. xde
    la penuh bersesak cam sadin dalam bas tuhhhhh

    aku bayar pakej RM98 tau!! 3.6mbps.

  4. la isla says:

    salam….
    kenape yerk sy punye broadbd ni xleh connect ngan 3g, klu sy connect ngan 3g dye akan putus slps bbrapa saat… adeh geram tol…

    tp klu connect gn gprs dye xkan trputus lak…

    sy xleh connect 3g ni sejak bulan pose aritu… sblum ni ok jer… kenape erk? sy gn modem huawei E160G duk area cheras n JB…

  5. la isla says:

    aritu mse nk byar bill, dealer dye ckp walaupun line da kne potong bill tetap berjalan mcm xkene potong sehingga kte sampai kte stop melanggan cel bb…

  6. Emiratez says:

    3G putus ade byk kemungkinan. maybe sim card dlm modem tu dh rosak sebab panas. nk tau rosak ke tak, try masukkan another sim card kat dlm modem. check ok ke tak.

  7. Linda tmpj says:

    Saya baru nak angan2 nak signup celcom broadband.Selepas saya lihat komen2 diatas rasa takut plak.
    So.mana satu nie..Celcom broadband ni OK ker KO?

  8. azmil puncak alam says:

    salam…saya dah guna 6 bln cb,area bandar puncak alam,kuala selangor.kadang2 slow kadang2 laju..tapi tetap yang terbaik dari yang lain2..

  9. wan says:

    hahha.. aku gune sampai bulan 9 je, pastu aku stop gune.. igtkan bill jalan.. sekali je aku tgk bill seratus lebih je.. aku pun pelik la.. aku call akak celcom branch tu.. die ckp, sbb aku dah stop gune, tu yg diorg tak kira tu.. pastu die ckp leh gi terminate.. padahal akunye broadband ni leh terminate lagi 5 bulan.. huhu bengong ah..

  10. baby_greeN89 says:

    sya tgh bingung ni sal broaband syer…nape slow sgt line..sal bill tu xthu bper jumlh lum dibyr tk bln ni coz bill tu almt nya jauh..tme ni sya kt kuching..cmna kta nk view bill scra on9..sya nk thu bper yg sya perlu byr tk bln ni….asyik slow jer ni broaband..dh byr pn msh slow jk…line..(^_^)…

  11. aini says:

    kenapa saya selalu kena caj tersembunyi?
    kenapa tak jelaskan dengan terperinci tentang caj2 yang kena bayar?

  12. azmil puncak alam says:

    caj2 tersembunyi?gi terus celcom center habis cerita..kalau slow tu biasa nya dah cukup 5gb, sbb tu berat he he.

  13. azmil puncak alam says:

    E-220 modem terbaik,walau pun lama guna tak terputus2,tak panas,n signal dia kuat..saya dah try modem yg baru2 dan belbagai jenama,tapi E220 jugak yang ok.. korang kalau signal kurang atau lembab try la tukar modem.. he he

  14. sasi says:

    the celcom broadband makes me more comfortable.It is useful to me to gathering information in the web for my further enqry.but the download speed makes my time wasting.if the download speed is updated it can make yo get more costomers……..

  15. fasha says:

    hai..sy ada amik pakej promosi celcom broadband baru2 ni tp modem tu hilang cmner nak setel?dpt blk x modem tu?

  16. Roxanne says:

    why your signal not good…..sometimes 5 days dont have signal…how can we use this broad band if no signal….

  17. sasimi says:

    promosi celcom broadband rm64 basic 384kbps “unlimited data” usage, betul ke atau trik penjual saja?

  18. gumuruh says:

    memang lah tu tukang jual trik cakap2 pandai saja…
    jangan mau percaya la…

    tapi tengok yg betol dr search…. 🙁 ^ ^ ):

  19. pinkycoklet92 says:

    yup broadband celcom bgus kat pasir gudang johor
    x lame lg nak g uitm alor gajah melake..
    bru cek coverage n kt sane pon celcom plg laju!!!
    bgus seh… ala yg jadi kes die lembab 2 coz korg gune smpai 5G la

  20. yusoff says:

    Kempen bukan main. Kalau anda dok kat Damansara Kuantan ada offer bagus -000000000000bps at the same price. Pikir betul22 sebelum menyesal. Modem tu boleh buat ganti timah pancing

  21. teldaie says:

    cakap unlimited,ku bayar bulan2 rm 68,tp bla da guna ada pla msj your bb usage its reaching 5GB/mont,n then said we have right to control yr bb speed,,,terus xda speed di kontrol habis, cam ni celcom…betul ke gitu ???????????????

  22. fedap says:

    kata jalur lebar.hampe line celcom.ni tngah bandar blum dlm hutan lagi.apa kebenda celcom brodband ni

  23. Roxanne says:

    i used celcom broadband almost 1 year already, but why now the signal very slow maybe its 4 months already sometimes 1 week dont have signal..every month i pay my bill why like that…im RUGI…now i plan to change another broadband maybe its better than celcom broadband….all my friends complain why celcom broadband always dont have signal…i ask them to change broadband coz we’re RUGI always pay the bill for what….

  24. APID says:

    Aku pakai CELCOM bb semingu ja laju. pakai tak sampai pun 5GB lagi,
    dah di slowkan cam na, selapas celcom bagi msg ni( your bb usage its reaching 5GB/mont) terus jadi lembab asyik disconect
    aja nak nengok email pun susah sempat bengang giler,

    pastu baru2 ni bil aku sampai RM70 naper aku pun tak tahu.padahal
    aku pnya pakage RM68.. BERTAMBAH LAGI BENGANG AKU, PASNI AKU TAKAN
    BAYAR BIL CELCOM TU BIAR DIA POTONG AJA. AKU NK TRY BB YANG LAIN

    CELCOM PENIPU)
    BATALKAN AJA LAH NIAT KEPADA SESIAPA YANG NAK PAKAI BROADBAND CELCOM NI

  25. Emiratez says:

    Maybe download kaw2 kot. Package 68 mmg kalo usage lebih 5gig akan jadi lembab cam kura2. Yg lebih rm2 tu pasal additional charge utk billing by paper. Kalo billing online, xde. Kene contact customer service utk signup benda tu.

  26. APID says:

    aku layan youtube ja tak pernah download apa apa pun.. apa surf youtube tu di kira download jugak ke ms,mr Emiratez.? cos aku baru ja guna 2 bulan. ni msuk bil yng kedua..

  27. pokmat says:

    ak pkai bb bertambh gila…………
    rasa mcm pts bini jew!!!!!!!!
    b.band PENIPU BESAR ANTARA BANGSA…….
    (PENIPUx10000000000000)
    TIPUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU!!!!!!
    ak sklh smpai darjh 6 tau….

    KEPADA SEMUA YANG KENA TIPU HARAP BERSABAR DAN BANYAK MEMBACA IQRA’ DAN BERDOA BANYAK2 KEPADA ALLAH’…………….
    SEKIAN….!

    ((HIDUP B.BAND!!!!!!)))
    UNDILAH PAS, PAS UNTUK SEMUA…………..

  28. azmil puncak alam says:

    sabar ya pakcik&makcik…hehe dah try ke broadband telco lain,jangan fikir soal lembab/slow line broadband..yang mustahak periksa dulu coverage kat tempat pakcik&makcik..baru la daftar pakej yang sesuai..yang pakcik&makcik ikut kata2 juru jual broadband tu kenapa..hehehe.. celcom bb the best in bandar puncak alam!!!!

  29. TIPAH TERTIPU... says:

    Tempat i pun laju jugak… i dah try surf internet tampa mendownload apa2 …. selapas i guna seminggu terus i dapat massage (our bb usage its reaching 5GB/mont) dlm 1 – 2 hari terus celcom bb i yang i sanjung dan yg i sangka bagus sangat tu.. jadi lembab.. frust betul… hope pihak celcom dapat mengatasi masaalah ini…

  30. Xerodias says:

    Cis..nyesal aku pakai celcom broadband..da la beli scara “kontrak”..
    Time aku register dulu,xde plak diorang ckap psl msti limit guna 5GB internet sebulan..
    Tiba2 aku dpat msj diorang ckap aku guna overlimit dlam sbulan(lbih 5GB)…

    Baru bulan pertama byar bil,tiba2 line jadi lembab..
    Geram btol aku..
    Bila aku check kat control panel(uninstall program),
    tau2 diorang da hantar program “control line” diorang..
    Bru aku tau pesal tiba2 lembab..

    Korang nak beli celcom broadband kan?bleh..
    Bulan pertama jer korang enjoy rsa cam kat cyber cafe..
    da korang byar bil..bru korang trasa ttipu..
    Register jer la kalo mau..aku nie kena tgu gawai taun dpan bru bleh terminate..kalo x kena penalty..celaka btol..

    Tipah tertipu-xde makna nyer ko mrayu..diorang da “slow”kan line awk..
    kalo ckap psal coverage,mmg cun la tmpat aku nie..
    1st month pkai..wuishhh..laju wooo…puas ati..

    Nih..ade x sape2 yg tau pe menda nyer additional volume tuh?
    kot2 kalo beli dpat speed cam 1st month pkai..
    Confirm la celcom minta duit lbih kalo beli additional volume nih..

  31. Xerodias says:

    Aikk..ade kew cite bil broadband nih lbih Rm68?
    Nape ade mamat sorang ckap dia byar Rm70?
    Nih yg aku pnas nih..

    Terminate x dpat plak..
    Makin pkai makin rugi..
    Adehh..

    Ape plak aku nak buat nih..
    Glojoh sangat tu lah sebab..

  32. APID says:

    Kali ni aku try langsung tak download apa apa.. youtube pun aku tak nengok… CELCOM BB yng aku sangka lgu ni tak hantar pun msg ( your bb usage its reaching 5GB/mont) ni.. tapi line aku tetap di slowkan dan asyik disconect aja, apsal.. apa salah aku.. Ke Celcom ni saja nak cari pasal..

    ATAU SAJA NAK UNTUNG SURUH PELANGAN DIA TOP UP GB…
    kALAU NAK UNTUNG PUN JANGANLAH SAMPAI MACAM TU…

    INGATTT…. PENGUNA CELCOM BUKAN SEMUANYA BODOHHH…

    PENGUNA TAHU U ALL(CELCOM) PUNYA TRICK….

    SO BERNIAGALAH ELOK ELOK.. JGN MAKAN RIBA.. (PENIPUU)

  33. ash says:

    to Apid..
    awk ok la lagi at least dalam seminggu dapat jgk laju. saya ni baru 2 hari lps subscribe tak laju2 gak asyik disconnect je. dah rasa mcm tertipu la plk dek celcom ni. blh ke tak byr biar dia potong je sy igt nak buat camtu gak. takut nati sampai rumah suruh bayar bill siap dgn interest plk..

  34. Emiratez says:

    Huhu.. Aku guna Celcom dh lama.. Jarang la ade problem.. Problem tu still ade tp sikit la.. Mana ade yg perfect kan.. Tapi kat area Shah Alam ni connection mmg bagus. Housemate aku pun pakai Celcom BB. Download muvi, die kata OK jer. Line x slow.. Xtau la camana Celcom ni setting die nyer connection.. Mayb sbb aku slalu komplem kat customer service, tu die bagi laju kot.. Haha..

    Sebab aku dah lama guna, so nk share skit kenapa kemungkinan connection boleh slow mengikut pengalaman aku..

    1- Modem x power atau rosak.. (Try test guna modem member kalau suspek modem rosak)
    2- Sim card rosak sebab panas (Ni sebab kalo on 24 jam x penah off. Sim card rosak selalu susah nk detect 3G tp GPRS leh detect. Jgn tanya aku kenapa. >,<)
    3- Firmware corrupt (Try reinstall. Makesure delete application sepenuhnya sebelum reinstall. Google sendiri camana nk buat)

    Contact Celcom customer service bila ade masalah. Make sure tau ape nk tanya, jgn main bedal jer.. Be technical..

    Solution di atas adalah mengikut pengalaman aku. Tak semestinya dapat solve problem korg. Ape2 pun, sebelum nk pakai broadband ni, survey dulu dgn org yg penah pakai kat area korg. Contohnya, kawan aku tinggal kat sebelah seksyen ni jer tp line Celcom xde bile test. So die guna Maxis BB sbb ade coverage kat situ.. Jadi, jgn dh terhantuk baru nk terngadah.. V^_^

  35. wan mohd shukri wan jalil says:

    memula tu test member punya… bley tahan… celcom broadband.besok nya.. test selain dr celcom broadband.. mcm2 tak kene… isk!!!
    lusa nya.. terus ke celcom… RM68 jer.. tp speed tak tentu… kalau boleh biarlah suhu sejukk… sbb modem broadband panas bila laju.. hehehe.. stapa pun panas bila laju… for me CELCOM BROADBAND THE BEST!!!

  36. wan mohd shukri wan jalil says:

    memula tu test member punya… bley tahan… celcom broadband.besok nya.. test selain dr celcom broadband.. mcm2 tak kene… isk!!!
    lusa nya.. terus ke celcom… RM68 jer.. tp speed tak tentu… kalau boleh biarlah suhu sejukk… sbb modem broadband panas bila laju.. hehehe.. sapa pun panas bila laju… for me CELCOM BROADBAND THE BEST!!!

  37. alert says:

    alaaa snang jer sal mslah 5gb limit tu…korang just reset line upload n download tuuu…n then tggu sampai usage 1gb gtu..bru up sikit speed bb tu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *